HV-Apollo (2015)

Handbal is een sport die gespeeld wordt in een zaal of op een buitenveld. Er is een competitie georganiseerd voor het winterseizoen in de zaal; voor het zomerseizoen op de buitenvelden.

Los van competities worden er vele toernooien georganiseerd op regionaal, landelijk en zelfs internationaal niveau. Handbal is een snelle sport waarbij door samenspel van zeven spelers de bal met de hand in het doel van de tegenstander gebracht dient te worden.
Handbal kent allerlei spelvormen die tijdens training geoefend worden. Handbal heeft duidelijke spelregels die reeds op jonge leeftijd toegepast worden. Een scheidsrechter beoordeelt het spel van de teams.
Handbal wordt gespeeld met een originele handbal die qua omvang en gewicht past bij de leeftijdsgroep die ermee handbalt. Zowel verdedigend als aanvallend komen de beide teams constant aan bod waarbij het spel snel van de ene naar de andere speelhelft gaat.
Handbal vereist conditie en techniek, dat beide tijdens training aan bod komt. Handbal wordt geleerd tijdens trainingen waar intensief gewerkt wordt aan conditie en technische speelvormen. Deze trainingen worden verzorgd door trainers en begeleiders, afhankelijk van leeftijdsgroepen en bekendheid met handbal. De jongste jeugd wordt spelenderwijs handbal geleerd, terwijl er voor de oudere jeugd en volwassenen juist veel techniek aan te pas komt.
Een handbalteam bestaat uit zeven spelers en maximaal drie reserve-spelers die tijdens wedstrijden gewisseld mogen worden. Elk team wordt begeleid door een teamcoach. Aanvankelijk werd het veldhandbal gespeeld op een voetbalveld met elf spelers. Het maakte de handbalsport minder dynamisch tijdens het buitenseizoen. Later werd veldhandbal gespeeld op bitumen/asfalt met zeven spelers op een veld van dezelfde afmetingen als een zaal.
De afmetingen van elk handbalveld werden vervolgens door het Nederlands Handbal Verbond vastgesteld op 20 bij 40 meter. De doelafmetingen en cirkelafmetingen zijn uniform voor elk handbalveld.